Utforska Edsbro, Norrtälje: Våra bästa tips

Våra hus ligger runtomkring Sättraby, en liten, charmig by inte långt från Edsbro i Uppland. Man kommer hit på mindre än en timme med bil från Stockholm eller Uppsala. Många av våra gäster kommer hit för att koppla av i naturen. Landskapet är öppet med ängar, åkrar och skogen. I den pittoreska byn Sättraby finns en äldre bebyggelse och de som bor här är en blandning av både fritidsboende och permanentboende. På bygdegården som ligger i byns hjärta firas midsommar och olika aktiviteter anordnas. Strax utanför byn ligger badplatsen Smalsjön.

Vandra eller cykla

Att vandra eller cykla är ett fantastiskt sätt att uppleva den vackra naturen i Roslagen. Här finns flera vägar och stigar som passar både nybörjare och erfarna vandrare. Ta med picknick och njut av en dag i det gröna. I huset som ni hyr finns det kartor som visar några av de populära promenadstråken. Roslagsleden går genom Norrtälje kommun, om du vill vandra en lite längre sträcka.

Hasselhorns naturreservat

Vid Hasselhorn har du en magisk utsikt över sjön Erken. Det finns ett vindskydd och en eldplats som du kan använda utan kostnad, ta med din egen ved. Sommartid inbjuder de fina klipphällarna till bad. Hasselhorn ligger 15 minuter bort med bil och därefter 10 minuter promenad i lättare terräng. Här kan du spendera en avkopplande dag vid vattnet.

Sola och bada

Tre av de fina sjöarna i närheten är Smalsjön, Erken och Gisen. Smalsjön har en liten välordnad sandstrand och är populär bland byns barnfamiljer. Eftersom sjön är lagom liten blir vattnet varmt tidigt på säsongen. Erken är Upplands tredje största sjö, så den är betydligt svalare. Här finns Hasselhorns naturreservat (se ovan). Sjön Gisen ligger vid Edsbro och här finns en kommunal strand som är välordnad och fint skött. Om du vill ta en dagsutflykt till Grisslehamn, så kan du bada i havet vid Kvarnsandsbadet. Passa på att titta på den svenska författaren Albert Engströms pittoreska ateljé på en klippa vid Grisslehamn. Om det är dåligt väder när du vill bada, så finns det väldigt fina badhus i Rimbo och Norrtälje.

Edsbro samhälle

Vårt närmaste samhälle är Edsbro, 5 km bort från huset. Här finns en utmärkt ICA-butik med trevlig personal. Edsbro är också känt för sin medeltida kyrka och masugnen där man tillverkade järn. Kyrkan har anor från 1200-talet. En av kyrkklockorna är från 1300-talet och är därmed en av de äldsta i Uppland. I masugnen från 1600-talet tillverkades tackjärn ändra in på 1900-talet. Masugnen i Edsbro är den enda bevarade i sitt slag i hela Stockholms län.

Rimbo, Norrtälje och Grisslehamn

Det finns flera fina caféer i närheten, både i Rimbo och i den lilla fina hamnstaden Norrtälje. Vid kusten hittar du också samhället Grisslehamn som är ett populärt utflyktsmål, med bra restauranger och en spa-anläggning på hotellet som heter Havsbaden. Från Grisslehamn kan man göra en dagsutflykt till Åland med Eckerö Linjen. I samhället Rimbo finns både ICA, Coop och andra affärer. För barnfamiljer är Färsna 4H-gård ett populärt utflyktsmål i Norrtälje. Det är en visningsbondgård där man kan titta på djur och traktorer. Strax utanför Norrtälje ligger Vikingabyn Storholmen som med autentiska byggnader och miljöer visar en vikingatida atmosfär.

Gå en loppisrunda

Området är känt för sina loppisar och antikaffärer. Ta en tur runt Sättraby och Edsbro och leta efter fynd. Det är ett roligt sätt att spendera en eftermiddag och kanske hitta några unika souvenirer.

Avslutningsvis

Det här är ett område fyllt med charm och möjligheter för en oförglömlig upplevelse. Med vår vackra natur, historiska kulturarv och spännande aktiviteter finns det något för alla att njuta av. Oavsett om du är ute efter avkoppling eller äventyr, kommer du att uppleva minnen för livet.