Utforska Västervik: De bästa aktiviteterna och sevärdheterna i staden!

Västervik har vunnit pris som Sveriges sommarstad och det är inte konstigt. Varje år lockar Västervik besökare med sin vackra natur, spännande historia och en mängd aktiviteter. Oavsett om du är en kulturälskare, äventyrare eller bara vill koppla av på en vacker strand, finns det något för alla i denna pittoreska stad. Här kommer du få veta mer om några av våra favoriter och saker som du kan göra när du är i Västervik.

SKÄRGÅRDEN

Utforska skärgården, ta en båttur eller hyr en kajak för att upptäcka öarna och den vackra naturen. Båtturerna i

Västerviks skärgård är en av de mest populära aktiviteterna för besökare i staden. Tjust skärgård har nästan 5 000 öar, kobbar och skär som sträcker sig ut mot Östersjön och skapar en unik och spektakulär naturlig miljö.

Det finns flera olika båtturer att välja mellan, allt från kortare turer som tar dig runt några av de närmaste öarna till längre turer som tar dig längre ut i skärgården. Om du har tur kan du få se sälar och havsörnar. Det finns också en popluär räkkryssning.

Läs mer här: https://www.vastervik.com/gora/

Under en båttur kommer du få se fantastiska vyer av klippiga kuster, pittoreska fiskebyar och vilda djur som sälar och havsörnar. Du kan också hoppa av båten för att utforska öarna på egen hand eller för att njuta av en picknick på en av de fina sandstränderna. Oavsett om du är ute efter en avkopplande dag på vattnet eller en äventyrlig utforskning av skärgården, är båtturer i Västerviks skärgård ett måste för besökare i staden.

SLOTTSHOLMEN HOTELL & RESTAURANG

Slottsholmen Hotell & Restaurang grundades av ABBA-profilen Björn Ulvaeus. Förutom hotell finns här en förstklassig restaurang. Promenera på bryggorna och titta på fina båtar som ligger förtöjda här på sommaren.

SOL OCH BAD

Myntbryggan är en fantastisk badbrygga som ligger vid Slottsholmen, tio minuters promenad från vårt hus.

Breviksbadet erbjuder en liten sandstrand och en badbrygga i Gamlebyviken bara 10 minuters promenad längs strandpromenaden på “vår sida” av Gamlebyviken.

Västerviks Resort finns ett upplevelsebad som är en populär badanläggning, både inomhus och utomhus. Inomhus finns flera olika pooler, en äventyrspool med vattenrutschbanor, en barnpool och en relaxpool. Det finns också ett bubbelpoolområde där man kan koppla av och njuta av massagen från bubblorna. Du kan också bada vid vid havet, chilla vid stranden och njuta av utsikten från klipporna. Här finns också en restaurang.

VÄSTERVIKS MUSEUM

Västerviks museum ligger i hjärtat av Västervik i en vacker byggnad från 1800-talet och har en omfattande samling föremål och artefakter som berättar historien om Västervik och dess omgivningar.

Museets permanenta utställningar täcker olika ämnen som stadens historia, näringslivet, sjöfartshistoria, konst och mycket mer. Du kan titta på gamla fiskebåtar och verktyg, se hur livet var för Västerviks invånare på 1800-talet och lära dig om stadens berömda personligheter.

Museet har också tillfälliga utställningar som fokuserar på olika teman, som konst, historia eller vetenskap, vilket ger besökare möjlighet att se nya saker vid varje besök.

Utöver utställningar arrangerar Västerviks museum även föreläsningar, workshops och andra evenemang som är öppna för allmänheten. Det är ett måste att besöka för alla som vill uppleva stadens rika kultur och historia.

KONSERTER OCH FRAMTRÄDANDEN

Varje år lockar Västerviks Visfestival tusentals besökare. Festivalen äger alltid rum vecka 28 och har arrangerats sedan 1966. Festivalen fokuserar på traditionell svensk folkmusik. Genom åren har "alla" stora svenska artister stått på scenen, som är belägen i slottsruinerna i staden.

Västervik har en livlig kulturscen och erbjuder ofta konserter och framträdanden. Västervik har ett brett utbud av evenemang året runt, från musik och teater till stand-up comedy.

Under Hamnplan Live kan du njuta av musik, mat och aktiviteter i stadens hamn.

Förutom dessa evenemang kan det också arrangeras olika typer av konserter och framträdanden på kulturcentrum och andra scener runt staden. Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Västervik är att kolla evenemangskalendern eller besöka turistbyrån som ligger på Stora Torget, några hundra meter från vårt hus.


UTFORSKA STADEN TILL FOTS

Att promenera i Västervik är en trevlig upplevelse. Staden har flera vackra promenadvägar längs med vattnet och genom grönområden. En fin park att promenera i är Stadsparken. Den ligger mitt i stan och har fina gångvägar och grönytor att koppla av på. I stadskärnan finner du gator med kullerstenar, vackra gamla trähus och rosor som blommar hela sommaren.