Välkommen till familjen Eriksson

Vi som driver uthyrningsverksamheten är Ulf och Lena Eriksson med våra barn Erik och Ellen. Våra förfäder har hyrt ut boende på gården i över 100 år, och 2016 tog vår familj huset i Sättraby till AirBnB, Booking och till vår egen hemsida. Efter det har vi kompletterat med torpet Nedanby som ligger 500 meter härifrån. Under 2022 öppnade vi uthyrning i Västervik. Gemensamt för våra boenden är att vi älskar gamla hus. 

Kort historik om våra hus

Sättraby

Det här är arrendatorsbostaden gården som på kartan heter Gästgivaregården. Uffes farfarsfar bedrev gästgiveri på gården och då fanns det över 100 fruktträd här. Då var det en stor skogsfastighet, men i dag består gården av blygsamma 4 hektar. Gården kallas än i dag geschevargårn på roslagsmål och den som bor på gården kallas geschevarn (gästgivaren). I arrendatorsbostaden bodde den familj som arrenderasde markerna och en halvtrappa upp finns drängkammaren. I flera av rummen finns bevarade detaljer t ex tak och även spishällen som finns i drängkammaren.

Nedanby

Det här torpet tilhörde tidigare Kristineholms herrgård som i sin tur ägs av Hargs Bruk. Här bodde taktäckaren med sin familj. Det är en så kallad parstuga med plats för två familjer, därför finns det två bevarade kök i torpet. När vi köpte fastigheten fanns det varken el eller vatten i huset och taket läckte. Vi förlängde huset med 15 kvadratmeter för att få plats med ett modernt badrum. Vi behöll så mycket som möjligt av den handhyvlade panelen på fasaden och de gamla fönstren. Många tidstypiska detaljer finns kvar, t ex innertak med synliga takbjälkar, en av vedspisarna, flera väggfasta skåp och spegeldörrarna. Vi kompletterade med ett modernt lantligt kök och fina tapeter med äldre mönster och en enorm altan där man gärna umgås.


Västervik

Huset är från 1700-talet, fastigheten heter Stensågen. Det här huset är den sista byggnaden som fanns innanför stadsmuren, bortom huset var staden slut. Stadsmuren finns inte längre kvar men som tur är finns vårt hus kvar. Det finns flera originaldetaljer bevarade såsom tapeter i lägenhet 3 och sneda (men vackra) innertak i lägenhet 1. Mycket av fasaden är bevarad, det syns t ex på de handsmidda spikarna och de handhyvlade panelbräderna.